Λύσεις για τη Διαχείριση
«Αυτό που προδίδει τον Άνθρωπο δεν είναι τα όνειρά του» είπε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ. «Αυτό που τον προδίδει είναι η έλλειψη της τεχνογνωσίας που απαιτείται για να γίνουν αυτά τα όνειρα πραγματικότητα». Για τον λόγο αυτό και μόνο: «Ολόκληρα έθνη, για να μην αναφέρουμε τις επιχειρήσεις, τις εταιρείες ή τις ομάδες, έχουν περάσει δεκαετίες παραδέρνοντας μέσα στην αναταραχή».
Οι συνέπειες μας κοιτάζουν κατάματα μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κάθε μέρα: καταστροφικά ελλείμματα, βαριά φορολογία, αποτυχημένες επιχειρήσεις και, στις ευημερούσες Ηνωμένες Πολιτείες μόνο, πάνω από σαράντα εκατομμύρια άνθρωποι τώρα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν είναι άστοχο, λοιπόν, που ο Ρον έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις λέγοντας: «Η ευτυχία του Ανθρώπου και η μακροβιότητα των επιχειρήσεων και των κρατών προφανώς εξαρτώνται από την οργανωτική τεχνογνωσία».
Εάν καταλάβαινε κανείς στ’ αλήθεια με ποιον τρόπο λειτουργούν καλύτερα τα άτομα –τις ανάγκες τους, τις φιλοδοξίες τους και την πηγή των αδυναμιών τους– θα καταλάβαινε, ως φυσικό επακόλουθο, με ποιον τρόπο λειτουργούν καλύτερα οι ομάδες των ατόμων. Η στάση που είχε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ απέναντι στα προβλήματα της συνεργασίας με τους άλλους ήταν τέτοια που δεν κατέφυγε σε διαχειριστικά κολπάκια ή αυταρχικά διατάγματα, αλλά με μια εξαιρετικά ανθρωπιστική θεώρηση των ομάδων ως άτομα ενωμένα με έναν κοινό σκοπό.
Συνολικά, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ αφιέρωσε πάνω από τρεις δεκαετίες στην ανάπτυξη και στην κωδικοποίηση της πολιτικής για τη διαχείριση με την οποία λειτουργούν οι Οργανισμοί της Scientology. Αυτή η πολιτική απορρέει από τους θεμελιώδεις νόμους που διέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορά στο σύνολό της και, έτσι, συνιστά έναν όγκο γνώσης που είναι τόσο σημαντικός για το θέμα των ομάδων όσο σημαντικά είναι τα γραπτά του στην Dianetics και στη Scientology που αφορούν την αποκατάσταση του ανθρώπινου πνεύματος. Πράγματι, πριν από την Dianetics και τη Scientology, κανείς δεν ήξερε πραγματικά τις αρχές που διέπουν τις δραστηριότητες των ομάδων, όπως δεν ήταν γνωστές και οι αρχές που διέπουν την ανθρώπινη διάνοια.
Στο επίκεντρο των ανακαλύψεων του Λ. Ρον Χάμπαρντ σχετικά με τη διαχείριση βρίσκεται το Διάγραμμα Οργάνωσης ή «Οργανόγραμμα», όπως έχει γίνει ευρύτερα γνωστό. Το Οργανόγραμμα αναπτύχθηκε το 1965 και αποτελεί το διάγραμμα ενός προτύπου οργάνωσης στο οποίο περιγράφεται κάθε λειτουργία που απαιτείται για την επιτυχία των δραστηριοτήτων μιας ομάδας. Στην πραγματικότητα, το Οργανόγραμμα περιγράφει το ιδανικό οργανωτικό πρότυπο για οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Το πρότυπο αυτό περιγράφει δραστηριότητες, ομαδικές ή ατομικές, αναφορικά με επτά βασικούς κλάδους. Οι κλάδοι αυτοί, με τη σειρά τους, περιγράφουν όλα τα καθήκοντα, τις θέσεις και τις ενέργειες που απαιτούνται για μια συντονισμένη προσπάθεια. Οι κλάδοι 1 έως 7 του Οργανογράμματος εξηγούνται με μια αλληλουχία που είναι γνωστή ως Κύκλος Παραγωγής. Και πάλι, αυτή η αλληλουχία σε καμία περίπτωση δε βασίζεται σε αυθαιρεσίες. Όταν ο Λ. Ρον Χάμπαρντ μιλά για έναν κύκλο παραγωγής, δε μιλάει για μια γραμμή συναρμολόγησης ή για την ανθρώπινη μηχανή που αποτελεί το οργανωτικό πρότυπο στον κόσμο των επιχειρήσεων. Αντιθέτως, μιλάει για τις συγκεκριμένες εκείνες δραστηριότητες που κάθε είδος παραγωγής ακολουθεί φυσιολογικά, είτε είναι ατομική είτε συλλογική. Πράγματι, αν κάποιος επιθυμεί να επιτύχει οτιδήποτε θα πρέπει να εκτελέσει αυτά τα επτά βασικά βήματα. Από την άποψη αυτή, το Οργανόγραμμα δεν είναι απλώς η ιδανική μέθοδος επιτυχημένης οργάνωσης. Στην πραγματικότητα είναι ο μόνος τρόπος επιτυχημένης οργάνωσης.
Έχοντας ορίσει την ιδανική δομή οργάνωσης, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ παρέχει στη συνέχεια την ειδική διαχειριστική πολιτική στην οποία βασίζεται η λειτουργία αυτής της δομής. Αυτή η διαχειριστική πολιτική περιέχεται σε ένα σύνολο κειμένων αναφοράς, γνωστό ως Μάθημα Οργάνωσης για Εκτελεστικούς (Organization Executive Course – OEC). Οι Τόμοι του Μαθήματος Οργάνωσης για Εκτελεστικούς παρέχουν τη θεωρία και τις λεπτομέρειες κάθε πτυχής ενός οργανισμού, από την πρόσληψη προσωπικού μέχρι την ηθική συμπεριφορά των εργαζομένων, από τη διαφήμιση μέχρι τον έλεγχο ποιότητας και άλλα. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας τόμος που αντιστοιχεί σε κάθε κλάδο του Οργανογράμματος και ο οποίος καθορίζει τις ακριβείς λειτουργίες και τις ενέργειες του εν λόγω κλάδου.
Σε συμπληρωματικούς τόμους που είναι γνωστοί ως Σειρά για τη Διαχείριση, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ παρέχει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένας εκτελεστικός σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης ενός οργανισμού. Εκεί περιλαμβάνονται τα εξής: πώς να οργανώνεις, πώς να λειτουργείς ως εκτελεστικός, πώς να εγκαθιδρύεις, πώς να χειρίζεσαι το προσωπικό, καθώς και η τέχνη των δημοσίων σχέσεων. Έτσι, οι Τόμοι του Μαθήματος Οργάνωσης για Εκτελεστικούς παρέχουν τις πολιτικές με τις οποίες διοικεί κανείς έναν οργανισμό, ενώ η Σειρά για τη Διαχείριση παρέχει τις πολιτικές για τη διαχείριση του οργανισμού αυτού.
Μεταξύ των αρχών που μπορεί να βρει κανείς σε αυτές τις πολιτικές είναι και η βασική γνώση που αφορά τις Καταστάσεις Ύπαρξης, τις οποίες ο Λ. Ρον Χάμπαρντ όρισε με βάση τον βαθμό επιτυχίας ή επιβίωσης ενός πράγματος. Το βασικό νόημα αυτών των καταστάσεων είναι αόριστα οικείο στον έξυπνο διαχειριστή που μιλά με όρους «εταιρικής υγείας». Αλλά ενώ η ιδέα της εταιρικής υγείας αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν μόνο δύο καταστάσεις –η καλή και η κακή– και δεν προσφέρει ακριβή μέσα για τη βελτίωση αυτής της υγείας, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ προσφέρει πολύ περισσότερα. Συγκεκριμένα, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ ανέλυσε τους διάφορους βαθμούς επιβίωσης – από μια κατάσταση μη ύπαρξης σε μια κατάσταση κινδύνου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε μια κατάσταση κανονικής λειτουργίας, μέχρι την αφθονία και την ισχύ. Επιπλέον, έχει δώσει με σαφήνεια τις αναγκαίες Φόρμουλες των Καταστάσεων ή τις ενέργειες που πρέπει κανείς να ακολουθήσει για τη βελτίωση οποιασδήποτε κατάστασης. Δηλαδή, με την απλή εφαρμογή των βημάτων που περιγράφονται, το άτομο ανυψώνεται περνώντας από την κάθε κατάσταση προς την ανώτερή της, έως ότου ο οργανισμός του πραγματικά να ευημερεί.
«Έχω εντυπωσιαστεί μετά την ευκαιρία που μου δόθηκε να εντρυφήσω στα έργα του Λ. Ρον Χάμπαρντ σχετικά με τη διαχείριση. Η τεχνολογία διαπνέεται από κοινή λογική και πρακτικότητα. Δε γνωρίζω κανένα άλλο σύνολο διαχειριστικών κανόνων και μεθόδων που να είναι τόσο πλήρες, τόσο αποτελεσματικό και με τόσο ευρύ πεδίο εφαρμογής όσο το έργο του Λ. Ρον Χάμπαρντ. Η φιλοσοφία του περί οργανωτικής τεχνογνωσίας και οι ξεκάθαρες εξηγήσεις που παρέχει σχετικά με την εφαρμογή της αξίζουν την ευρεία χρήση στη βιομηχανία, στις εμπορικές επιχειρήσεις και στη διακυβέρνηση».
– Ρόμπερτ Γκολντσάιντερ, Πρόεδρος της International Licensing Network, Ltd., Σύμβουλοι Διαχειριστικής Τεχνολογίας
Για να εξαλειφθεί κάθε εικασία για την κατάσταση λειτουργίας στην οποία βρίσκεται κάποιος, ο Λ. Ρον Χάμπαρντ επεξεργάστηκε περαιτέρω τις μεθόδους με τις οποίες μπορεί κανείς να παρακολουθεί την υγεία του οργανισμού μέσω στατιστικών. Η στατιστική, όπως την όρισε, είναι ένας αριθμός ή ποσότητα που συγκρίνεται μ’ έναν προηγούμενο αριθμό ή ποσότητα του ίδιου πράγματος. Έτσι, οι στατιστικές αναφέρονται στην ποσότητα της δουλειάς που έχει γίνει ή στην αξία της και είναι η μόνη βάσιμη μέτρηση κάθε παραγωγής ή κάθε δραστηριότητας, είτε του οργανισμού είτε του ατόμου. Σε διαχειριστικό επίπεδο, λοιπόν, οι στατιστικές αποτελούν το βαρόμετρο της υγείας του οργανισμού, και οι Καταστάσεις Ύπαρξης που ανακάλυψε ο Λ. Ρον Χάμπαρντ παρέχουν τα μέσα για τη βελτίωση αυτής της υγείας. Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τα εργαλεία αυτά επιτρέπουν τον ακριβή εντοπισμό των προβληματικών περιοχών καθώς και τον τρόπο βελτίωσης των περιοχών αυτών.
«Για να είναι αποδοτικός και επιτυχημένος ένας διευθυντής πρέπει να κατανοεί όσο το δυνατόν περισσότερο τα ιδανικά και τους στόχους της ομάδας που διευθύνει.... Θα πρέπει να μπορεί να ανέχεται και να καλυτερεύει τα πρακτικά επιτεύγματα και τις προόδους για τα οποία είναι ικανά τα μέλη της ομάδας. Θα πρέπει πάντοτε να αγωνίζεται για να μειώσει τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ του ιδανικού και του πρακτικού».
Λαμβάνοντας υπόψη το τι αντιπροσωπεύουν οι καινοτομίες που επέφερε στη διαχείριση ο Λ. Ρον Χάμπαρντ, από την άποψη ότι κατέστησε διαθέσιμους τους νόμους βάσει των οποίων λειτουργούν στ’ αλήθεια οι ομάδες, ήταν αναπόφευκτο οι ανακαλύψεις του στη διαχείριση να έχουν μεγάλη ζήτηση στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου και σε άλλα πεδία. Τα Κολέγια Διαχείρισης Χάμπαρντ ιδρύθηκαν ειδικά για να ανταποκριθούν σε αυτή τη ζήτηση.
Τα ιδρύματα αυτά χρησιμοποιούν τις ανακαλύψεις του Λ. Ρον Χάμπαρντ ειδικά με σκοπό να διευρύνουν τις δυνατότητες ενός επαγγελματία να αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις της διαχείρισης και της διοίκησης μιας ομάδας, μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού. Με τα κεντρικά γραφεία στο Λος Άντζελες, το δίκτυο τώρα εκτείνεται σε πέντε ηπείρους. Παρέχει κατάρτιση στις διαχειριστικές μεθόδους του Λ. Ρον Χάμπαρντ σε άντρες και γυναίκες του επιχειρηματικού κόσμου από όλους τους κλάδους: τη βαριά βιομηχανία, τον κλάδο παροχής υπηρεσιών, ψυχαγωγίας, επικοινωνιών, υγειονομικής περίθαλψης και κάθε είδους επαγγελματικής υπηρεσίας που μπορεί να φανταστεί κανείς. Τα κεντρικά γραφεία στο Λος Άντζελες, λειτουργώντας ως ναυαρχίδα, δέχονται αιτήσεις για συνεργασία από περισσότερα από δώδεκα κράτη και ειδικότερα από την Ασία, όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για καινοτόμες μεθόδους στο θέμα της διαχείρισης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρήση των μεθόδων διαχείρισης του Λ. Ρον Χάμπαρντ στις πρώην κομμουνιστικές χώρες, όπου η ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας δημιούργησε την ανάγκη για μια εντελώς καινούρια φιλοσοφία όσον αφορά την οργάνωση. Η Ρωσία υπερηφανεύεται για το Κολέγιο Διαχείρισης Χάμπαρντ στη Μόσχα και έχει εμποτίσει με τα διαχειριστικά εργαλεία του Λ. Ρον Χάμπαρντ ολόκληρη την οικονομική υποδομή. Μέσω της ίδιας διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, διευθυντικά στελέχη στην Ουγγαρία επίσης στράφηκαν στην οργανωτική πολιτική του Λ. Ρον Χάμπαρντ και έτσι ίδρυσαν ένα Κολέγιο Χάμπαρντ στη Βουδαπέστη. Αν και σε πολύ διαφορετικό οικονομικό κλίμα, ένας σημαντικός αριθμός ομοσπονδιακών υπαλλήλων στην Κολομβία καμαρώνει παρομοίως για την εκπαίδευση που παρέχεται στο Κολέγιο Χάμπαρντ, όπως και οι εργαζόμενοι στην πολιτεία και στην κομητεία του Τέξας.
Ύφεση, πληθωρισμός, παραγωγικότητα που βουλιάζει, χρέη, απεργίες, ανεργία, φτώχεια και ένδεια: αυτά τα συμπτώματα οικονομικής ύφεσης που μας είναι πολύ οικεία αποτελούν στ’ αλήθεια τους δείκτες ενός πολύ βαθύτερου προβλήματος – της υπονομευτικής έλλειψης διαχειριστικής τεχνογνωσίας. Εάν οι σημερινές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις μπορούσαν να εφαρμόσουν καταλλήλως τις βασικές αρχές οργάνωσης και διοίκησης, θα έθεταν σε ισχύ αποτελεσματικές λύσεις γι’ αυτό που έχει καταντήσει να είναι ένα οικονομικό χάος. Αυτός είναι ο ρόλος της διαχειριστικής τεχνολογίας του Λ. Ρον Χάμπαρντ: να παράσχει τα μέσα με τα οποία οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ευημερήσουν, οι κυβερνήσεις να διοικήσουν με σύνεση, οι άνθρωποι να απελευθερωθούν από τις οικονομικές πιέσεις και, εν ολίγοις, τα αποτυχημένα όνειρα να ξαναζωντανέψουν.