Έπαυλη Σαιντ Χιλ
ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΥΛΗΣ ΣΑΙΝΤ ΧΙΛ
Ενώ είναι διεθνώς γνωστή ως η οικία του Λ. Ρον Χάμπαρντ, του Ιδρυτή της Dianetics και της Scientology, η Έπαυλη Σαιντ Χιλ συγκαταλέγεται επίσης στα κτήρια με τη μεγαλύτερη ιστορική σημασία στο Σάσεξ. Η πρώτη καταγραφή του Σαιντ Χιλ στα αρχεία εμφανίστηκε το 1567, όταν ο Στίβεν Μπορντ από το χωριό του Κάκφιλντ άφησε στη διαθήκη του ένα εξοχικό σπίτι και 49 στρέμματα βοσκοτόπου στον «Τόμας Νίκολας που ζει στην Έπαυλη “Saynt” Hill». Η μετάφραση της αρχαίας αγγλικής λέξης «Saynt» είναι «καψαλισμένος ή καμένος», μια μνεία στην πρακτική της αποψίλωσης εδαφών μέσω φωτιάς.
Πέρασαν ακόμη 150 χρόνια προτού το Σαιντ Χιλ (που ήδη γραφόταν στη λατινική του γραφή) να εμφανιστεί ξανά σε δημόσια αρχεία. Μια καταγραφή από το 1715 αναφέρει την αγορά της ιδιοκτησίας αυτής από τον Τζον Κρόφουρντ από το Άρντμιλαν της Σκωτίας. Ο Κρόφουρντ έχτισε ένα οικογενειακό σπίτι στο μέρος που βρίσκεται η σημερινή Έπαυλη του Σαιντ Χιλ, η οικοδόμηση του οποίου ολοκληρώθηκε το 1733. Σήμερα, ο πίνακας υδατογραφίας στο σπίτι ιακωβιανής αρχιτεκτονικής του Κρόφουρντ, που τον ζωγράφισε ο διάσημος τοπιογράφος Τζέιμς Λάμπερτ από το Λιους, βρίσκεται στη Συλλογή Χειρογράφων του Μπάρελ στο Βρετανικό Μουσείο.
Το 1792, ο μεγαλύτερος γιος και κληρονόμος Γκιμπς Κρόφουρντ γκρέμισε το σπίτι ιακωβιανής αρχιτεκτονικής για να χτίσει ένα σπίτι «οικιακής άνεσης και πολυτέλειας». Μετά την πρόσληψη ενός τοπικού λιθοχτίστη, του Χένρι Πόκοκ, ξεκίνησε η κατασκευή της μεγαλοπρεπούς έπαυλης που υπάρχει σήμερα. Η δομή, ένα θαυμάσιο υπόδειγμα στιλ από τα τέλη του 18ου αιώνα στην Αγγλία, χτίστηκε με ψαμμίτη από τοπικά λατομεία του Σάσεξ. Αν και ο αρχιτέκτονας του κτηρίου δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί πλήρως, αρχεία της κατασκευής που έχουν επιβιώσει δείχνουν ότι η Έπαυλη ήταν εν μέρει έργο του Μπέντζαμιν Χένρι Λατρόμπ, που είναι πιο γνωστός για τα σχέδια του κτηρίου του Καπιτωλίου των Ηνωμένων Πολιτειών και του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με την ιστορία της οικογένειας Κρόφουρντ, το Σαιντ Χιλ πέρασε από τον Γκιμπς στον μεγαλύτερο γιο του, τον Τσαρλς, ο οποίος το κληροδότησε στον μοναχογιό του, τον Ρόμπερτ, το 1814. Ο Ρόμπερτ, ο τελευταίος της οικογένειας των Κρόφουρντ που διέμενε στην Έπαυλη, δούλευε ως δικαστής και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εγκαθίδρυση της πρώτης σιδηροδρομικής γραμμής του Ανατολικού Γκρίνστεντ.
Στα τέλη του 19ου αιώνα, το Σαιντ Χιλ ήταν η έδρα του Δρος Έντγκαρ Μαρτς Κρούκσανκ, ενός γιατρού που παρασημοφορήθηκε για την υπηρεσία στις ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας και διάσημου μικροβιολόγου που ίδρυσε ένα από τα πρώτα βακτηριολογικά εργαστήρια στον κόσμο.
Υπό την εποπτεία του Κρούκσανκ, η έπαυλη επεκτάθηκε σε μεγάλο βαθμό: πρώτα με τις προσθήκες της ανατολικής και της δυτικής πτέρυγας στο κτήριο της Έπαυλης, και ύστερα με το κτήριο του Νότιου Ξενώνα και τις πύλες το 1892 και τον Βόρειο Ξενώνα και τους στάβλους πέντε χρόνια αργότερα. H λίμνη και η λιμνούλα με νούφαρα (όπου βρίσκεται τώρα η πισίνα) κατασκευάστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της διαμονής του Κρούκσανκ.
Κατά τη διάρκεια του Βʹ Παγκοσμίου Πολέμου, η κυρία Νέβιλ Λάσκι ζούσε στο αρχοντικό. Άνοιξε τις πόρτες του σε αναρρώσαντες αξιωματικούς της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, ασθενείς του Σερ Άρτσιμπαλντ ΜακΊντο, ενός πρωτοπόρου στην επανορθωτική χειρουργική που εργαζόταν στο Νοσοκομείο Βασιλίσσης Βικτωρίας του Ανατολικού Γκρίνστεντ.
– Λ. Ρον Χάμπαρντ
Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 1945, η κα Μάργκαρετ Μπιντλ, η σύζυγος ενός Αμερικανού Πρέσβη, αγόρασε το Συγκρότημα Κτηρίων του Σαιντ Χιλ. Ενώ ήταν ιδιοκτήτρια της Έπαυλης για δύο μόνο χρόνια, έκανε πάρα πολλές αναβαθμίσεις στο αρχοντικό με τα 30 δωμάτια, και μία εκ των πιο σημαντικών ήταν ο εκσυγχρονισμός των υδραυλικών εγκαταστάσεων. Εντούτοις, η προσθήκη για την οποία η κα Μπιντλ είναι πλέον αξιομνημόνευτη είναι η ευφάνταστη τοιχογραφία που παράγγειλε για την αίθουσα χορού της Έπαυλης από τον ζωγράφο Τζον Σπένσερ Τσόρτσιλ, τον ανιψιό του Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Το Σαιντ Χιλ έγινε το σπίτι του Μαχαραγιά της Τζαϊπούρ της Ινδίας, στα τέλη του 1940. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας της κυριότητάς του, ο Μαχαραγιάς πρόσθεσε μια σειρά από εκλεκτά αρχαία ινδικά και ευρωπαϊκά έπιπλα στην κατοικία.
Ο Λ. Ρον Χάμπαρντ απέκτησε την Έπαυλη Σαιντ Χιλ και περίπου 240 στρέμματα της γύρω περιοχής τον Μάρτιο του 1959. Η Έπαυλη ήταν η κατοικία του Λ. Ρον Χάμπαρντ και η παγκόσμια έδρα για τη θρησκεία της Scientology μέχρι το 1967.
Προς τιμήν της Εκατονταετηρίδας του Λ. Ρον Χάμπαρντ (1911-2011), η Έπαυλη Σαιντ Χιλ υποβλήθηκε σε σχολαστική ανακαίνιση και αποκατάσταση από τις κορυφαίες εταιρείες συντήρησης και σχεδιασμού της Αγγλίας.
Καλώς ήρθατε στο Σαιντ Χιλ.